Skip links

Zo maak je een duurzame badkamer!

Een duurzame badkamer is een goed begin als je iets wilt doen voor het milieu. Ook helpt het om het verbruik van water en energie fors te doen afnemen. In de badkamer wordt namelijk het meeste water in huis verbruikt. Benieuwd naar de dingen die je zelf kunt doen? Lees het in ons blog!

Een duurzaam ontwerp

Een duurzame badkamer begint natuurlijk bij het ontwerp van de badkamer. In de badkamer is een grote hoeveelheid vocht aanwezig waardoor extra goed gekeken moet worden naar de materialen en de ventilatie binnen je badkamer. Dit wordt gedaan om schimmels te voorkomen, want bij een verkeerde materiaalkeuze kunnen er problemen zijn voor het binnenklimaat. Bovendien zijn de conventionele materialen zoals acryl en vinyl douchcabines en aardolieproducten bijna niet te hergebruiken. Daarom zijn keramische tegels en glas de beste keuze. Deze materialen zijn ook nog eens uiterst geschikt om te recyclen.

Grijswatersysteem

Heb je wel eens van een grijswatersysteem gehoord? Grijswater is niet zoals de naam grijs, maar het is water dat afkomstig is vanuit de douche of een bad. Dit water wordt opgeslagen en door computergestuurde beluchting actief gereinigd, waardoor organische verontreinigingen worden afgebouwd. Na de reiniging van het water wordt het door een membraanfilter geleidt en in een schoonwatertank opgeslagen. Hierdoor recyclet je als het ware je douchewater voor een toiletbezoek. Duurzamer kan bijna niet!

Een slimme kraan

Er zijn een aantal dingen om het waterverbruik in uw badkamer te doen afnemen. Zo kun je slimme kranen plaatsen waardoor her waterverbruik tot wel 50% kan afnemen. Deze kranen beschikken over een ingebouwde perlator waardoor je nog steeds een volle straal heeft, maar dan met minder water. Dit effect wordt behaald, doordat er lucht met de straal water gemengd wordt. Zo bespaar je water en heb je het niet eens door! Ideaal toch?

Dual flushing

Hoe vaak ga jij op een dag naar het toilet? Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander zo’n vijf keer per dag naar het toilet gaat. Hierbij wordt ongeveer negen liter water gebruikt om door te trekken, wat betekent dat er per persoon +/- 45 liter water per dag verbruikt wordt. Dit wordt allemaal gedaan met schoon drinkwater. Bij een Dual Flush toilet heb je de keuze om door te spoelen met de gepaste hoeveelheid water. Afhankelijk van je behoefte kun je kiezen voor een kleine spoeling van 3 liter of een grotere spoeling van 6 liter. Dit kan tot wel 50% schelen!

Waterbesparende douchekop

Hou je van lang douchen? En zijn vijf minuten voor jou te kort? Ga dan voor een waterbesparende douchekop om tot wel 4 liter water per minuut te besparen onder de douche. Niet alleen bespaar je ongeveer 3 liter water per minuut, maar je zult ook zien dat de energiekosten aanzienlijk omlaaggaan. Zo kun je zonder zorgen toch dezelfde tijd douchen als normaal!

Warmteterugwinning WTW

Warmteterugwinunits (WTW) kan ervoor zorgen dat uw energieverbruik afneemt. Met een WTW wordt warmte van afgevoerde lucht overgedragen aan verse nog niet opgewarmde lucht. Dit zorgt voor optimale warmteterugwinning. Een WTW kan gemakkelijk weggewerkt worden in een douchebak of afvoerpijp. Daarnaast kun je ook de onderzijde en zijkant van je bad isoleren om ervoor te zorgen dat het water extra lang warm blijft.

Duurzame producten

Last but not least! Voor een duurzame badkamer kun je dus een hoop doen. Hierbij hoort ook het gebruik van jouw douche producten en reinigingsmiddelen. Tegenwoordig zijn er veel chemische reinigingsmiddelen op de markt die je helpen om je badkamer schoon te houden. Gebruik daarom biologische en natuurlijke reinigings- en verzorgingsproducten. Dit is niet alleen veiliger voor jezelf maar zorgt ook voor minder vervuiling in het water.

Geinspireerd geraakt?

Kom langs in één van onze toonzalen!

AFSPRAAK MAKEN